Keresés ebben a blogban

2020. június 19., péntek

2020-06-19

Egy áldozat, ami mindent megváltoztat

Te, ki lerontod a templomot és harmadnapra fölépíted, szabadítsd meg magadat; ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről! (Mt 27, 40)

Szeretet, amely a végsőkig kitart és kész meghozni azt az áldozatot, melyben önmagát adja értem és érted.  De miért vállalja valaki a keresztet, a halált a bűnösökért?

A keresztre feszítés eseményében láthatjuk, a következő szavakat hangoztatva … ha Isten Fia vagy ... ezzel többször is szembesül Jézus, hiszen megkereszteltetése után is, mikor a Lélek a pusztába viszi konkrétan azért, hogy megkísértve, megpróbálva legyen az ördögtől, ugyanez hangzik el ...ha Isten Fia vagy … bizonyítsd be azzal, hogy megcselekszed, amit mondok. A sátán mindig csalóként és hazugként érkezik, kételyt akarva ébreszteni, hogy sikerüljön rábírnia, engedjünk annak a kihívásnak, amire meghívót kapunk részéről. Egy kihívás, amelyben mutasd meg, bizonyítsd be mi az igazság felőled. Ahogyan az első emberpárnál, ahol Éva bár tudta, mit mondott Isten, mégis a kísértő szavának enged, mert nincs meg benne a teljes bizalom Isten iránt. Sokszor minket is megkísért emberek által, mikor azt sugallja, hogy te nem vagy értékes, nem vagy elég szép, elég jó, csak ha te is olyan vagy, ha eléred te is azt, mint .. te nem az vagy akinek mondod, gondolod magad,.. nem vagy rá képes, nem tudod megcsinálni, egy gyenge személy vagy, csak egy buta kis senki, aki nem alkalmas,.. egy kis szentike, szűz, te kilógsz a sorból azzal, hogy te különc vagy, nem tudsz olyan lenni, mint mások, nem mered megtenni,.. változtasd kenyérré a köveket, szabadítsd meg magad, szállj le a keresztről… A gonosz, a kísértő a gyenge pontjainkat célozza meg, amit éhezünk, ami fáj, ami bánt, ami arra sarkal, hogy bebizonyítsunk valamit magunk felől, amit hazugságként állítanak rólunk, vagy épp megkérdőjelezik azt, amit tudunk, amire képesek vagyunk, ami sérti az önbecsülésünket, önértékelésünket. S mivel félünk másabbak lenni, kitűnni, egyediek, önmagunk lenni, alább maradni, felvállalni gyengeségeinket, az alkalmatlanságunkat, vagy épp alkalmasságunkat, ezért próbálunk kitűnni azzal, hogy mi is képesek vagyunk, sőt még a többre is, ha szükséges, s pont ezt akarja. A célja, hogy a testi és lelki tisztaságunkat bemocskoljuk, hogy elforduljunk Istentől, s lelépjünk arról az útról, amin vezetni akar az Úr. Hiszen Jézussal kapcsolatosan is, ezt akarja elérni, aki megtehette volna, hogy leszáll, de az Atya és az irántunk való szeretete ott tartotta. Hiszen, ha megteszi, azzal Ő is elbukik, mint az első Ádám/emberpár a gonosz kísértésének, akaratának engedelmeskedve.

Lehetséges ellenállni az Istennel. Bár lehet, én gyenge vagyok, de Ő az én erősségem, lehet, hogy alkalmatlan vagyok, de Ő tesz alkalmassá. Jézus tudja, hogy Ő az Isten Fia, nem kell bebizonyítsa, legfőképpen az emberek által megszólaló ördögnek nem. Ismernünk kell nekünk is Istennek hangját, igazságait Önmagáról, rólunk, kijelentéseiről, hogy a kísértések idején belé kapaszkodva megmaradhassunk Benne, az Ő igazságaiban. (Bíró Botond, Ráton.)

A nap gondolata:

Mindig több van a mögött, amit látunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése