Keresés ebben a blogban

2020. július 5., vasárnap

2020-07-05

Beszédünk és az Úr bölcsességének kapcsolata

„… én adok nektek szájat és bölcsességet." (Lukács 21:15)

Talán már te is átélted álmaidban, hogy kiáltani akartál, de nem jött ki hang a torkodon. Talán előfordult már veled is, hogy szerettél volna válaszolni egy kérdésre, de nem tudtad rá a választ, akartál valami vigasztalót mondani egy betegágy mellett, vagy egy ravatalnál megállva, de végül hallgattál.

Félelemben, bizonytalanságban, szenvedésben nagyon nehéz rátalálni a szavakra, mert minden egyes hangot zavarba ejtőnek, értelmetlennek, helytelennek érzünk. Jézus beszéde a nagy megpróbáltatás idejéről elapasztja a szavakat. Háborúk, lázadások, járványok, természeti katasztrófák, üldöztetés. Mit lehet erre mondani? Ez a kérdés nem is lehetne aktuálisabb. Mit lehet mondani egy olyan világban, amelyben a tervek füstbe mennek? Ahol a biztos alapok bizonytalanná válnak? Mit mondjunk a munkanélkülieknek, a betegeknek, a gyászolóknak, az időseknek, a millióknak, akik hetek óta otthonuk négy falára bámulnak? Mit mondhatnánk egymásnak?

Jézus arra indít bennünket, hogy lássuk meg ezekben a nehéz időszakokban a lehetőséget arra, hogy szóljuk a reménység igéit, hogy bizonyságot tegyünk Krisztusról, aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Semmilyen emberi bölcsesség nem vetekedhet az ige igazságával, biztatásával, útmutatásával. 

Mit tegyél tehát akkor, amikor nem tudod, mit mondj?

  1. Csendesedj el. Az ember sokszor néz, de nem lát. Hall, de nem ért. 

Beszél, miközben nem mond vele semmit. Ahhoz, hogy megtanulj látni, érteni és bölcsen szólni, előbb meg kell tanulnod csendben lenni.

 

  1. Kérd az Urat, hogy adjon Tőle jövő bölcsességet. 

A csend alkalmat ad arra, hogy teljes szíveddel keresd az Urat és meghalld, amikor szól hozzád. Imádkozz ma így: „Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!" (1Sámuel 3:9)

„Légy csendben és várj az Úrra!" (Zsoltárok 37:7)

 Kérd és várd, hogy megérintsen, megszólítson, hogy igéit szívedbe írva megújítson. Formálja az Úr bölcsessége szavainkat ezen a napon is!

(Papp Zsófia, Mátészalka)

A nap gondolata:

Légy figyelmes! Isten két fület és egy szájat adott, kétszer annyit kellene hallgatnunk, mint beszélnünk. Ha gyors vagy a hallásra és késedelmes a szólásra, akkor ez a hozzáállás felkészít Isten Igéjének befogadására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése