Keresés ebben a blogban

2011. május 15., vasárnap

2011-05-15

…a te kegyelmed jobb az életnél… (Zsoltárok 63:4.)

„A vannal baj van, a nincsennel jaj!”


Dávid királynak menekülnie kell. Minden oka meglenne a „nincs”-ről elmélkednie. Ő mégis meghazudtolja a címben szereplő mondást, amelyet nagyapámtól hallottam gyerekkoromban. Látása a teljesen MÁSra van fókuszálva. Ezért a kietlen pusztában feltör belőle a hála és az öröm.
A héber szövegben az „élet” többes számban van. A mi fogalomtárunktól sem idegen a több síkon történő életünk. Dávid örömmel vallja, hogy nincs az az élet vagy az a körülmény, amelynél ne lenne jobb a kegyelem. Vagyis: amire én azt mondom „nincs tovább”, Isten azt mondja „folytassuk együtt”; amire azt mondom „nem bírom” Ő ezt mondja: „segítek neked, átveszem terheid”; amire azt mondom „nincs senkim”, arra Ő barátként mellém szegődik.
2010. júliusában egy kanadai idős házaspár a lottó főnyereményének birtokába jutott. Kb. 11,25 millió dollárt nyertek. Általában az emberek azt hiszik, hogy itt kezdődik az élet.
A kanadai házaspár életén mit sem változtatott a nagy nyeremény. Továbbra is szerényen akartak élni, mint egész addigi életükben tették. Az összeg 98%-át szétosztották közjóért munkálkodó intézményeknek, hozzáfűzvén, hogy örömüket lelik az adakozásban. A sajtó kíváncsiskodó kérdéseire azt válaszolták, hogy nem a nagy nyereménynek örülnek, hanem annak, hogy még lehetnek egymás számára.
Kedves olvasó, a te lelkiállapotodat mi határozza meg: a körülmények vagy Istennel való kapcsolatod?

(R. Szabó István)

A nap gondolata:
A kegyetlenség a gyengék fegyvere. Gyengédségre csakis az erősek képesek. (Leo Roskin)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése