Keresés ebben a blogban

2014. május 24., szombat

2014-05-24

 Jaj!
Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok a mentából, a kaporból és a köményből, de elhagytátok mindazt, ami a törvényben ezeknél fontosabb: az igazságos ítéletet, az irgalmasságot és a hűséget; pedig ezeket kellene cselekedni, és azokat sem elhagyni… (Mt 23,23-28)
Jaj, jaj!
A „jaj" első hallásra egy olyan kis mókásnak is nevezhető indulatszó lenne, ha nem tartalmazna mégis olyan sok keserűséget és negatívumot. Hiszen elsősorban a fájdalom kifejezésére használjuk. Gyors, hirtelen ért csapás miatt, hirtelen felkiáltásként, indulatunk kifejezéseként, másrészt hosszan tartó fájdalom, tartós gyász elhordozására, a kesergés időszakára.
Az Ószövetségben a próféciákban is megtaláljuk, például Ézsaiás könyve (5. rész) hosszasan sorolja fel, hogyan vonatkozik ez sokakra: „Jaj azoknak…". És nem véletlen, hogy ezt a szót találjuk mintegy metaforaként is a Jelenések könyvében, ahol a világ végének leírásakor többféle megközelítésről hallunk mindig hetes felosztásban (a hét pecsét, a harag hét pohara, hét trombitaszó, és itt találjuk a „hét jaj-t" is. A világ végét és annak fájdalmát jelzik a jajszók. Nagyon hangsúlyos indulatszóként találjuk Jézus utolsó beszédei között, amikor a farizeusok ellen sorolja fel a sok jajt a külső és belső közti különbség érzékeltetésére Jézus sok képet használ ebben a beszédben, a legerőteljesebb ezek közül a sír szimbóluma. A sír kívülről lehet díszes, faragott, gazdag, festett, meszelt, de belül a halált, az elmúlást hordozza. S ez látszik meg a látszatra még jónak tűnő cselekedetekben is. Tizedet adhat valaki a mentából, kaporból, köményből, tehet hangsúlyt a látható, a mérhető dolgokra, de mit ét mindaz, ha a lelki élet nem követi. Ha elmarad az igazságos ítélet, az irgalmasság, a hűség gyakorlása. Az ember legtöbbször a külsőt veszi észre (egymásban is), azzal él, de kevésbé fordít gondot a belsőre, ami rejtve van. Az egyházban is időnként azt tapasztaljuk, hogy a láthatókra nézünk, melyek köztudottan ideigvalók, és kevésbe a belső történésre. Pedig mindig a belsőnk történései hatnak a külső felépítményre is. (Bölcsföldi András)
A nap gondolata:
 „Keserves szívvel Magyarországban Mondhatjuk magunkról A nagy siralmat, kit Jerémiás Régen írt zsidókról: Emlékezzél meg, hatalmas Isten, Nyomorúságinkról; Tekints mi reánk, állj bosszút immár Mi nagy romlásinkról! Téríts tehozzád, és mi megtérünk, Kegyelmes Úr Isten! Újítsd meg immár mi napjainkat, Mint régi időben." (Jeremiád, RÉ 385. dicséret)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése