Keresés ebben a blogban

2017. november 11., szombat

2017-11-11

 Tusakodás

„De fölkelt még azon az éjszakán, fogta két feleségét, két szolgálóleányát és tizenegy gyermekét, és átkelt a Jabbók-gázlónál. Fogta és átvitte őket a patakon, majd átvitte mindenét, amije volt. Jákób pedig ott maradt egyedül. Ekkor Valaki birokra kelt vele, egészen hajnalhasadtáig. De látta, hogy nem bír vele, ezért megütötte a csípője forgócsontját, úgyhogy kificamodott Jákób csípőjének forgócsontja, miközben vele birkózott." (1Móz 32, 23-26)
Titokzatos jelenet ez!
Valaki tusakodik Jákóbbal, ez a titokzatos alak nem bír vele és látszólag hagyja őt győzni. Jákób végre megérzi: emberi intézkedés, csalás, lopás, hazudozás kevés Isten előtt. Ez a jelenet egy csata képét adja elénk, csata Isten és ember között. Ez talán a megtérés igaz pillanata. Jákób eddig csak emberi síkon látott mindent. Nagyon nehéz átengedni életünk irányítását az Úrnak, valódi és talán a legnagyobb tusakodás ez!
Titokzatos jelenet ez! Érzi az ember, amikor eljön a saját életében is. Amikor –akárcsak Jákób - egyedül marad. Jákób is elküld mindenkit. Egyedül lenni az Úrral!
Ki az a valaki, akivel küzd? Isten vagy Isten egyik angyala? Mi az, hogy nem bír Jákóbbal? Nagy küzdelem képei ezek, melyek ott vannak a saját életünkben is. Küzdelem saját magunkkal. Küzdünk Istennel. És nagy harcot kell vívni a kísértővel is. Aki próbálta tudja. Nagy harc a démonnal, hogy megtudjunk állni az Úr asztalánál.
És még egy fontos momentum: Jákób megsérül a küzdelemben, alázatossá válik a küzdelemben, pontosan azért, hogy ne teljen el gőggel, ne fuvalkodjon fel.
„Kívül harc – bennem félelem – fogadj el Jézusom". (Angyalosy Zsoltné)

A nap gondolata:

Isten mindent megtehet. Számára nincs lehetetlen. Aki benne hisz, annak meg tudnak nyílni olyan kapuk, feltárulhatnak olyan lehetőségek, amelyek addig elérhetetlennek tűntek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése