Keresés ebben a blogban

2018. március 26., hétfő

2018-03-25

A gyermekek nem egyformák

„Ez Jákób nemzetségének a története: Amikor József tizenhét éves lett, testvéreivel együtt a nyájat legeltette, és ő volt a bojtár Bilhának és Zilpának, apja feleségeinek a fiai mellett. József rossz híreket hordott róluk az apjuknak. De Izráel Józsefet minden fiánál jobban szerette, mert öregkorában született, és egy tarka ruhát csináltatott neki. Amikor testvérei látták, hogy apjuk jobban szereti őt minden testvérénél, úgy meggyűlölték, hogy egy jó szót sem tudtak hozzá szólni". (1Móz 37, 2-4)
Jákobot fiai körében látjuk. Nemzetségének története fiainak története. 12 gyermeke van: 10 Leától, 2 Ráheltől, akiért szolgált és aki, Benjámin születésekor meghalt. Kiemelkedő szerepet játszik a fiak közül József. Ő más, mint a többi gyermek jellemben és mentalitásban. Talán genetikailag, talán azért mert érzi, hogy apja Jákób különösen szereti őt. Minden családban ott van ez a probléma, vagy áldás? Hogy a gyermekek nem egyformák, ahány van, annyi féle. Ez az összehasonlítás sok fájdalmat okoz a gyermeknek is, és persze a szülőknek is. József más, mint a többi gyermeke Jákobnak, s amint látjuk, nem is akar ő igazodni, bele simulni a testvérek sorába.
Itt álljunk meg egy pillanatra. Isten gyermekei vagyunk mi is, és mindannyian mások. Egyek csak ő benne lehetünk, és tudjuk, hogy Ő mindannyiunkat egyenként is szeret. És ő az Atya, akinek egyik gyermek sem kedvesebb, mint a másik. Isten gyermekei között is vannak hűségesek, szorgalmasok, engedelmesek, lázadók, renitensek, tévelygők és jussukat kikérők.
Ettől függetlenül az Atya házában mindannyiunknak helye van. József „besúgja" a testvéreit, persze, hogy nem szeretik. József rossz híreket vitt apjuknak. Valószínűleg szeretett „rosszat" mondani. Vannak emberek, hogy hírt visznek mindig, pletykálnak, de leginkább „rosszat" mondani szeretnek. Az energiarablók, akik még csak nem is érzékelik, hogy a negatív mondataikkal gyengítik a többi ember erejét. József rosszat mondott a testvéreiről, hogy jogosan, vagy jogtalanul, nem derül ki. Az ilyen embert emberileg nem lehet szeretni. Nem szeretjük a besúgókat, pedig lehet, hogy évekig éltünk velük együtt. A „besúgó", rosszat mondó „testvérek" kérdése, még ma is nehéz. Az igazság ebben az értelemben is fájdalmas, szinte feldolgozhatatlan. Meg kell tenni azért, hogy megtisztuljunk, de ez nem jelentheti az ítélkezést is. A történet, melyet ezek az igék elmondanak, egy nagy egész részei. A mai napunk is egy nagy egész része. Tudjunk bizalommal lenni Istenben, és tudjuk megvallani, hogy Ő képes a rosszat jóra fordítani. (Angyalosy Zsoltné)

A nap gondolata:

Jól vigyázzunk, hogy mit mondunk, miért mondjuk (milyen indítékkal mondjuk), és milyen lélekkel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése