Keresés ebben a blogban

2018. december 20., csütörtök

2018-12-20

Ekkor odament az írástudók közül egy, aki hallotta őket vitázni, és mivel tudta, hogy Jézus jól megfelelt nekik, megkérdezte tőle: „Melyik a legfőbb az összes parancsolat közül?" Jézus így válaszolt: „A legfőbb ez: Halljad, Izráel, az Úr, a mi Istenünk, egy Úr, és szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből. A második ez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincsen más, ezeknél nagyobb parancsolat." (Mk 12:28-31)
Jézus korának nagy vallási vezetői, a törvényt naponként olvasó és azt buzgón betartani igyekvő farizeusok és írástudók egy magas mércét felállító, az emberi életre nézve szabályokat alkotó, távolságtartó Isten képét látták maguk előtt. Sok parancsolatot olvashattak. Nem csupán a tízparancsolat, hanem a többi is meghatározta az életüket. De melyik a legfőbb ezek közül? Ez a kérdés ott motoszkált bennük és végre volt is valaki, aki megkérdezte ezt Jézustól. Jézus pedig röviden, lényegre törően elmondja, egy dologról van itt szó: a szeretetről. Szeresd az Urat és felebarátaidat!
Vannak dolgok azonban, amiket nagyon is helyre kell tenni. Az egyik az, hogy kinek szól mindez. Mi, lelkipásztorok többektől hallottuk már, hogy csak meg kellene tartani a tízparancsolatot és egészen más lenne ez a világ. Emberi vélemény ez, még jól is hangzik. De egy valamit nem vesz figyelembe az, aki így gondolkodik, és ezt mondja: azt, hogy kinek szól a tízparancsolat. Isten népének. Nem a világnak szól, hanem Isten gyermekeinek. Isten az övéinek fogalmazta meg ezeket a parancsolatokat és adta azért, hogy az övéi élete egy bizonyos határon belül zajlódjon, hogy keretet adjon az övéi számára.
S itt van Igénkben Jézus szava: szeresd az Urat és felebarátaidat! Nem azt mondja, hogy szeress! Ha csak ennyit mondana, akkor sokan bólintanának, és járható útnak tartanák e kérést. De itt sokkal többről van szó. Szeresd az Urat, akkor majd tudod szeretni felebarátaidat, embertársaidat is! Ezt is nagyon helyre szeretné tenni bennünk az Úr: ha nekünk vele nincs szeretetkapcsolatunk, akkor nem tudjuk egymást se jól szeretni. Hiszen a szeretetről sokan szívesen olvasnak, meghallgatnak egy előadást vagy még egy igehirdetést is. A szeretetről úgy általában. De Jézus nagyon is konkrétan szól a szeretetről. Isten és embertársaink szeretetéről beszél. Az utóbbi nincs az előbbi nélkül. (Katona Béla)

A nap gondolata:

Nem tudod igazán elfogadni Isten helyreigazítását, amíg nem érted meg világosan, hogy ő mennyire szeret téged. Enélkül fegyelmezését elutasításnak fogod értelmezni, és viselkedésed helytelenítését személyed elítélésének. A lelki növekedéshez hinned kell, hogy Isten elkötelezte magát melletted, és ennek különösen akkor kell tudatában lenned, amikor megfenyít valami miatt, vagy olyan úton vezet, amit nem értesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése