Keresés ebben a blogban

2019. május 27., hétfő

2019-05-27

Kihez mész?

Amikor Hámán is látta, hogy Mordokaj nem hajt térdet, és nem borul le előtte, elöntötte Hámánt a méreg. (Eszt 3,5) Ahasvérós király uralkodása tizenkettedik évének első hónapjában, a Niszán hónapban púrt, azaz sorsot vetettek Hámán előtt napról napra és hónapról hónapra a tizenkettedik hónapig, az Adár hónapig. (Eszt 3,7)
Hámán szívében lángra lobbant a bosszúállás szikrája. Mordokajt egész nemzetségével együtt ki a karja irtani, csak azért mert zsidók, és Isten parancsolataihoz tartották magukat. Hámán jósokhoz fordult. Az ókori népek királyi udvarában csak úgy nyüzsögtek a papok, csillagjósok, sorsvetők, jósok. Aki hozzájuk fordult, annak kedvezően igyekeztek jósolni, akár a csillagok állásából, áldozatok füstjéből, madarak gyomrából.
Ebből látjuk, hogy noha az ember magát hatalmasnak és önállónak mutatja, mégis tele van félelemmel. Ez ma is így van. Ahhoz túl büszke az ember, hogy Isten előtt meghajoljon, hogy magát Isten kegyelmére bízza. De azért elmegy kártyavetőhöz, vizsgáltatja a keze vonalait, horoszkóp segítségével dönti el, hogy ma jó vagy rossz napja lesz. A feng shui szerint rendezi be a lakását, hogy szabad áramlást engedjen a „jó energiák"-nak, és minden más babonákba kapaszkodik a mai ember.
Hámán is babonás volt, a zsidók kiirtására egy kedvező napot akart választani, ezért fordul ő is jósokhoz. Te már kiszabadultál a babonaság fogságából, és meghajoltál a mindenható Isten előtt? Rá bíztad már magad Isten kegyelmére? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

A hit megfeneklik, ha az ember saját ügyeskedésekbe kezd, főként, hogy mentse „irháját" és javait. Ezek az ügyeskedések mindenkinek nyomorúságot okoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése