Keresés ebben a blogban

2019. október 16., szerda

2019-10-16

Jajgassatok az Úr előtt! - 1.

Azon a napon - így szól az Úr - kiáltás hangzik a Hal-kapu felől, jajgatás az Újvárosból, nagy összeomlás zaja a halmokról. Jajgassatok, akik a völgyben laktok, mert elpusztul az egész kalmárnép, kiirtják azokat, akik ezüstöt méricskélnek. (Zof 1,10-11)      
Zofóniás próféta a nagy összeomlás zajáról és az Isten haragjának a napjáról beszél. Talán lelki szemei előtt látta a babiloni birodalom seregeinek hódítását, érzékelte, hogy az ország és a templom hamarosan romokban hever. S a közelgő veszedelem napjáról, mint az Úr haragjának a napjáról jövendölt. S ennek a nehéz, súlyos ítéletet hirdető szózatnak egy felszólítása van: Jajgassatok!
Számomra nagyon érdekes Istennek ez a felszólítása. Érdekes, mert aki büntetést kap, annak azt szokták mondani: Mit jajgatsz?! Megérdemelted! Lehet, hogy a büntetés fáj, de nem a büntetés miatt kellett volna jajgatni. Persze úgy is érthetjük a jajgatásra felhívó szót, hogy jajgass csak, úgysem menekülsz meg a büntetés következményeitől.
Háromféle jajgatásról szeretnék szólni. Először arról a jajgatásról, amely a büntetés szörnyűségéből fakad. Jézus példázatainak a végén többször is előfordul az a mondat, hogy lesz majd sírás és fogcsikorgatás. Ezekkel a szörnyűségekkel a jajgatás a sírás, rívás és fogcsikorgatás képeivel tárja elénk a Biblia azt, hogy a bűn következményei súlyosak és az Isten nélküliség állapota ilyen jajgatást von maga után. Zofóniás igéjét érthetjük így is, jajgassatok! A büntetés elért benneteket, nem azt tettétek, amit az Úr várt tőletek, nem úgy éltetek, ahogy az Isten rendelte, hát jajgassatok, mert a büntetés kemény.  Ebben a jajgatásban nincs visszaút. Ha még csak eddig a jajgatásig jutottál, akkor még bajban vagy! (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

A bűn sérti Istent, árt neked, és fájdalmat okoz másoknak. A bűnbánat lényege, hogy eljuss odáig, hogy gyűlöld a bűnt, és elhatározd, hogy megtagadod és elhagyod azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése