Keresés ebben a blogban

2019. október 23., szerda

2019-10-21

Szedd össze magad! - 3.

Szedd össze magad, szállj magadba te szemérmetlen nép, mielőtt bekövetkezik az ítélet, mielőtt rátok tör az Úr izzó haragja, mielőtt rátok tör az Úr haragjának napja! Mert oly gyorsan jön az a nap, ahogyan a polyva száll! (Zof 2,1,2)
Szétestél, mert nem tudod, anyagi helyzeted hogy rendeződik, szétestél, mert kifizetetlen számláid csak gyűlnek és gyűlnek? Szétestél, mert az aggodalmaskodásod arra vitt téged, hogy magad akarj mindent kézben tartani, és nem sikerült? Szétestél, mert elfogyott az erőd, nem tudsz annyit tenni, mint húsz éves korodban?  Szétestél, mert a megszokott életszínvonaladat nehéz tartani? Szétesetett a házasságod, a gyerekeddel való kapcsolatod, betegség nyomott le? Szétestél, mert elveszítetted, akit szerettél? Szétestél, mert fontosabb a világi gondolkodás számodra, mint a Biblia szava? Szedd össze magad! 
De mit jelent ez lelki értelemben, hogy szedd össze magad! Hívjuk segítségül Jézus jól ismert példázatát ennek megértéséhez: Gondoljuk végig, hogy a tékozló fiú számára milyen lelki felismerést jelentett az, amit a disznóvályú mellett felfedezett. Az, hogy az atyja házában mindenkinek, még a cselédnek is sokkal jobb dolga van, mint neki. Neki széthullott az élete, mert a szabadságában nem az atyai életrend szerint élt. De van egy életrend, ahol jobb sora lenne. Eddig a felismerésig sokan eljutnak ma is. De a tékozló fiúnak fel kellett állnia a disznók vályújától és el kellett indulnia. Nem csak azt mondta, hogy atyám a te értékrended az mégis csak jó, hanem azt is ki kellett mondania, hogy vétkeztem az ég ellen és te ellened!
Szedd össze magad, szállj magadba! Vedd észre azt, hogy erőd magában mit sem ér! Vedd észre, hogy nincs más segítség, csak az Isten. Az Ő kegyelme ragyog ma fel fölöttünk! (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Amikor testileg-lelkileg is bajban vagyunk, Isten könyörületességére támaszkodhatunk, és alázattal fogadhatjuk az ő kegyelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése