Keresés ebben a blogban

2019. november 18., hétfő

2019-11-18

„Ta­nul­já­tok meg te­hát, sze­re­tett test­vé­re­im: le­gyen min­den em­ber gyors a hal­lás­ra, ké­se­del­mes a szó­lás­ra." (Jakab 1:19)
Egyik teológiai professzorunk mondta sokat, hogy az Úr az embernek két fület és csak egy szájat alkotott. Beszédes a teremtettségben megmutatkozó arányérzéke Istennek, hiszen valóban kétszer annyit kellene odafigyelnünk,  hallgatnunk, mint amennyit szólunk és beszélünk - ahogy Jakab is tanácsolja a mai Igében. Ilyenfajta hallgatás és figyelem, amikor Igét olvasunk és hagyjuk, hogy előbb Isten beszéljen. Ilyen, amikor imádkozunk rögtön a nap elején, hogy mielőtt bármi más történés betörhetne abba a békességbe, amit csak Isten adhat. Mi akkorra már halló közelségben lehessünk, megszólítható gyermekei az Úrnak.
De figyeld meg, mennyire meg tudja változtatni még az emberi kapcsolatokat is az Igében adott arányérzék. Próbálj ma kétszer annyit odafigyelni az emberekre is! Meghallani, amit mondanak, ne csak elszaladni mellettük, és csak annyit mondani, ami akkor és ott valóban Isten szerinti épülésre van és nem csak üres szócséplés. Hadd legyen az Ige szavaival élve a kétszeres hallást követően beszéded, "mint ezüst tányéron, aranyalma", azaz gyógyító, helyén mondott Ige. (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:

Te is biztosan emlékszel bizonyos dolgokra, amiket mások meggondolatlanul mondtak neked – akár még az általános iskolás, egyetemista vagy munkába állásod korszakáról is van szó. Ennyire erősek a szavak. Szóval, amikor a szádra jönnek, gondolj rájuk úgy, mint erős eszközökre, és óvatosan használd őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése