Keresés ebben a blogban

2019. november 23., szombat

2019-11-23

„Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket." (Jakab 4:10)
Figyeljünk ma egy idézetre, mely Mácz István írótól származik, aki az alázat tulajdonságát boncolgatja:
„Mi az alázat? Az alázat benső szabadság. Olyan szabadság, melyben a lelket – önismeret – nem béklyózza a szolgalelkűség és nem fogja kalodába a gőg. Az alázat a helyes önismeret. Az alázatos tisztában van értékeivel. Ismeri fogyatékosságait. Az alázatos ember tudja, mit ér, mire képes, mit tud. Önérzetesen továbbfejleszti értékeit, kibontakoztatja azokat. Felelősséget érez önmaga iránt. Annyinak akar látszani, amennyi. Nem többnek, s nem kevesebbnek. Az alázatos ismeri saját korlátait. Ítélkezéseiben, döntéseiben képességeinek meghatározottsága segíti, hogy a helyeset válassza. Csak azt, amire képes, amit el tud látni, amit elbír. Nem vállal olyat, amihez nem ért. Így válik megbízhatóvá a közösségben. Az alázat „fölfelé" néz, ki különb nála. Attól tanul, tőlük. Ezért fejlődik, tökéletesedik. A gőg mindig a nála hitványabbat látja. Azoktól nincs mit tanulnia. A gőgös ember fejlődésképtelen. Az alázatos előtt végtelen lehetőségek nyílnak. A szolgalelkűség távol áll az alázatos lelkülettől. A szolgalelkűnek nincs önbizalma, gyáván meghunyászkodik a nála értéktelenebb előtt. Az alázatos a „tökéleteshez" hasonlítja magát. Mindig tudja, érzi, miben lehetne különb. Ez nem keseríti el, mert elfogadja önmagát, és teszi, amit tehet, amire képes... A jelenünkbe belépni akaró jövő előtt az alázat nyit kaput."
Ha emberileg is ennyi érték van az alázatban, akkor lehetetlen nem felismerni az alázat igazi példaképét, Jézus Krisztust! Ő „megalázta magát mindhalálig, mégpedig a keresztfának haláláig, ezért felmagasztalta az Isten mindenek fölé..." (Fil. 2)
Jakab apostol ugyanerről ír. Aki alázatban jár, az a menny felhajtó erejének részese, aki nem magát emeli, hanem akit az Úr emel egyre magasabbra.
Ugye ma is vágysz erre? (Berencsi Balázs)

A nap gondolata:

Hogyan tudunk növekedni az alázatban? Ez úgy valósul meg, hogy hagyjuk, hogy Jézus Krisztus elkezdje átvenni az irányítást a gondolataink, a szívünk, a magatartásunk és reakcióink felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése