Keresés ebben a blogban

2020. március 8., vasárnap

2020-03-08

Saul pedig az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve elment a főpaphoz, és leveleket kért tőle Damaszkuszba a zsinagógákhoz, hogy ha talál olyanokat, akik az Úr útjának követői, akár férfiakat, akár nőket, megkötözve vihesse azokat Jeruzsálembe. (ApCsel 9:1-2)
Az indulatokról mondok két példát. Mindkettő az életemből való. Amikor középiskolás fiatal voltam, a vasárnapjaim hasonlóan néztek ki. Délelőtt templomba mentem, délután focizni. Szülőfalum focicsapatában játszottam ugyanis. Emlékszem egy idős bácsira, aki délelőtt ugyanúgy templomban volt mindig, mint én, ha pedig otthon játszott a csapat, akkor egészen biztosan ő is kint volt, hogy szurkoljon a csapatnak. Azaz csak örültünk volna, ha szurkol. Nem, nem szurkolással mulatta az idejét. Sajnos ordenáré módra, kivörösödött fejjel ordítozott gyakran és bennünket, a hazai játékosokat szidott, válogatás nélküli kifejezésekkel. Ezt megtette az ifjúsági és a felnőtt csapat tagjaival egyaránt. Nem tudom, mit várt, milyen teljesítményt, hiszen nem az Aranycsapat tagjait láthatta, amikor bennünket nézett, persze valószínűleg bennük is talált volna hibát. Mindenesetre elkeserítő kontraszt volt a délelőtti és a délutáni énje között.
Az előbbi történet évtizedekkel ezelőtti, de egy másik ettől sokkal frissebb. Néhány hete rég nem látott ismerősökkel tölthettem el pár órát. Jót beszélgettünk, sok minden szóba került. Főleg kinek-kinek az élete, az örömei, a nehézségei. Előfordult, hogy Isten dicsérete volt az ajkakon, felhangzott néhány hála Istennek… kezdetű mondat. De elhangzott Isten nevének káromlása is. Félelmetes az, amikor valaki hálás is Isten felé, de káromkodni is tud az Úr nevével. Azt írja Jakab apostol, hogy „ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok. Testvéreim, nem kellene ennek így lennie." (Jak 3:10) Valóban nem. Nincs is rendben valami annak az embernek a hitében, aki ezt meg tudja tenni… (Katona Béla)

A nap gondolata:

Kezdj építeni! Engedd, hogy az első gondolatod ez legyen: „Mire van szüksége ennek az embernek? Mit mondjak, amivel bátoríthatnám, hogy épülhessen? Mit mondhatnék, hogy megváltozhasson az élete?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése