Keresés ebben a blogban

2020. április 2., csütörtök

2020-04-02

Élni a Lélek által

Uramnak, az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak és szabadon bocsátást a megkötözötteknek…

Nagy örömöm telik az Úrban, víg örömre indít Istenem, mert az üdvösség ruhájába öltöztetett… Mert ahogyan a föld növényeket hajt és a kert veteményeket sarjaszt, úgy sarjaszt majd igazságot az én Uram, az Úr is és öröméneket minden nép hallatára. (Ézs 61, 1;10/a-11)

Ézsaiás próféta a fogságból hazatérő, nagy nyomorúságból érkező és kilátástalansággal szembesülő népnek a kiteljesedésről, a fejlődésről, az igazi öröm beteljesüléséről prófétált.

Kérdezhették a régiek és kérdezhetjük mi is: Hogyan lehet reményt kelteni, fejlődésről beszélni, amikor mindezeknek a hiánya gyakori létérzés?

Ézsaiáson az Úrnak Lelke nyugszik. Igen, az élet, a kiteljesedés, az öröm valósága a Lélek jelenlétével kezdődik. Az igazi Istentől nyert élet valóságáról az Úr Lelkének jelenvalósága győz meg bennünket.

Az életet az életjelek igazolják. Ézsaiás pontosan látja, az Úr által meghatározott feladatát. Nem az akadályokról beszél, hanem azokról a konkrét feladatokról, amit éppen ő kell, hogy elvégezzen.

Akik Lélek által élnek és szolgálnak, azoknak öröm van a szívükben. Örülnek a rájuk kiáradó kegyelemnek. Örömmel végzik feladatukat. Nem a tökéletesek nyerik el az életet, hanem akik elfogadják a Krisztusban közölt kegyelmet, „mert az üdvösség ruhájába öltöztetett".( 10.)

A kegyelem által és a Lélek vezetése szerint élő és munkálkodó ember számára természetessé válik az Úr igazságának terjedése. (Gál Sándor, Fábiánháza)

A nap gondolata:

Boldogok, akik komolyan tudják venni a kis dolgokat és békésen a nagy eseményeket, mert messzire jutnak az életben. (Gyökössy Endre)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése