Keresés ebben a blogban

2020. április 2., csütörtök

2020-04-03

Új ember, új élet

„Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." (Efezus 4,22-24)

Óév - újév fordulóján sokan tesznek fogadalmat. „Megváltozom!" „Leszokom!" „Megcsinálom!" „Belevágok!" - sorolhatnánk, de tudjuk mindannyian, hiszen, ha már fel is hagytunk vele, biztos vagyok benne, hogy mindannyian tettünk legalább egyszer újévi fogadalmat. A tartalmát tekintve valójában mindegy is, mit fogadunk meg. A lényeg, hogy egy mély, belső elhatározást tett kell, hogy kövessen, különben köddé válik az egész.

Pál apostol itt, az efezusi levélben ugyanerre bíztat: Te, aki megismerted Krisztust, aki látod, milyen csodálatos módon fejezte ki irántad szeretetét, ne maradj meg az óembered rabságában, hanem végy egy nagy levegőt, határozd el magad, hagyj magad mögött mindent, ami meggátol téged abban, hogy Istennek tetsző életet élj, és éld azt az új életet, amit maga az Úr szánt neked! És ehhez nem kell megvárnod, hogy újra december 31. legyen! Ne halogasd! Ne ess az "ejj, ráérünk arra még!" hibába! Lépj ma! Ha már megismerted Krisztust, ha megismerted az Ő lényét, hatalmas, csodálatos, de végtelenül alázatos valóját, ismerd meg kegyelmét is! Ne hidd, hogy folytathatod ugyanúgy az életed, mint eddig! Az efezusi gyülekezet egy szuper gyülekezet volt, minden bizonnyal tele kedves, aranyos hívő emberekkel, de nem azt írta nekik Pál apostol, hogy ha van kedvetek, mélyedjetek el a hitben, és akkor minden rendben lesz, hanem nagyon határozottan tanítja őket azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami Istennek tetsző, és mi az, ami nem, és ami nem az, azt nem lehet tovább vinni, letakargatva szép színes, kedves, hívő ruhadarabokkal, hanem le kell vetkőzni azokat! Vesd le az óemberedet, és öltsd magadra az új embert! Ne sajnáld a régi ruhadarabjaidat! Csodálatos, színes-pompás új öltözetet kapsz a mi Urunktól cserébe! Határozd el magad, és lépj ma! (Fodor-Csipes Anikó, Tiszaszentimre)

A nap gondolata:

„Ami elmúlt, annak múlttá kell válnia, s ha nem akar, akkor tudatos munkával azzá kell tenni."  (Müller Péter)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése