Keresés ebben a blogban

2020. április 2., csütörtök

2020-04-04

Törekedjünk Isten akaratának megismerésére!

„Vigyázzatok, hogy senki meg ne tévesszen titeket!" (Márk 13,5)

Egyik korábbi szolgálati helyemen egyházi ingatlant adtunk bérbe egy vállalkozónak. Éveken keresztül minden rendben volt: a szerződés szerint járt el és fizette a bérleti díjat. A bérlet lejártakor még két hónapot kért, az előző feltételekkel, szóbeli megállapodás alapján. A végén azonban nem volt hajlandó fizetni, és elmondta, mennyire ügyesnek érzi magát, mert sikerült a gyanútlan bérbeadót megtéveszteni. Sokan tisztában vannak vele, amikor másokat megtévesztenek, de ezt nem szégyennek, hanem sikernek értelmezik.

Jézus arról beszél a tanítványoknak, hogy komolyan számolni kell a lehetőséggel, hogy a hívőket is megpróbálják megtéveszteni. Azért is szól a figyelmeztetés, mert talán a vagyonunkra, az anyagi érdekeinkre még figyelünk is, de észrevesszük-e, hogy a hitünk tekintetében is szükséges az elővigyázatosság? Jézus a továbbiakban beszél azokról, akik az ő nevében jönnek, de nem az igazi evangéliumot hirdetik. Erről nem látszik, hogy nem az igaz hit, mert pont az a lényege, hogy hasonlítson arra a szavakban, és féligazságok alapján ítéljünk. A megtévesztés nyilvánvalóan az ördög munkája, hogy félrevezetésével Isten közeléből eltávolítson. Még akkor is így van, ha a megtévesztő jó szándékkal vezet félre bennünket. Fel kell ismernünk, mi az, ami nem Isten szerint való, hangozzon az látszólag bármilyen kegyesen is. Pál apostol felszólítása erre is vonatkozik: „Ítéljétek meg tehát, mi az, ami kedves az Úrnak".

Hogyan kerülhetjük el, hogy megtévesszenek bennünket? Ismerjük meg Isten kijelentését és éljük meg rendszeresen hitünket a gyülekezet közösségében. (Battyányi Géza, Budapest-Csillaghegy)

A nap gondolata:

Olvasod az Úr Igéjét? Nem szabad, hogy ez elbizakodottságra adjon okot. Légy alázatos! Fogadd el azt is, ha az Úr megítél téged.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése