Keresés ebben a blogban

2020. július 5., vasárnap

2020-06-29

Mi lenne, ha…

Ne ítéljetek, és nem ítéltettek. Ne kárhoztassatok, és nem lesz kárhoztatásotok. Bocsássatok meg, és nektek is megbocsáttatik. Adjatok, és adatik nektek: jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel adnak öletekbe. Mert amilyen mértékkel ti mértek, olyan mértékkel mérnek viszonzásul nektek.

Példázatot is mondott nekik: Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e mindketten verembe? A tanítvány nem feljebb való mesterénél; de aki teljesen felkészült, az mind olyan lesz, mint a mestere. Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod testvérednek: Testvérem, hadd vegyem ki szemedből a szálkát! – mikor a saját szemedben nem látod a gerendát? Képmutató, előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, és akkor jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd a szálkát testvéred szeméből. (Lukács 6,37-42)

Az egymáshoz való viszonyunkon rengeteg minden múlik. Egyetlen, rossz időben kimondott mondat tönkretehet sokéves, jó kapcsolatokat, barátságokat, sőt családi kötelékeket is. S ráadásul még, ha az a mondat nem csak, hogy rosszkor hangzik el, hanem még súlya, éle is van neki – pedig csak az őszinte véleményemet akarom kimondani, megfogalmazni (legalább is ezzel mentegetjük olykor magunkat) – bizony nagy károkat tud okozni a kapcsolati rendszerünkben, barátokban, családtagokban, s bennünk is.

A mai világ kiemel 1-1 napot, amikor is arra ösztönöz minket, hogy életünk 1-1 fontos személyével, eseményével többet foglalkozzunk. Ma már szinte mindennek van világnapja, emléknapja. Óriási hangsúlyeltolódással fejezzük ki 1-1 nap a szeretetünket a többi 364-5 naphoz képest. Vajon a szavainkra tudunk-e annyira odafigyelni, hogy az egyik nap se ítéljen, ne kárhoztasson és neheztelést, megbántást hozzon? Nem egy napig, hanem folyamatosan! Ez persze nem vehető meg pénzen, erre nem jó az a bizonyos kártya vagy semmilyen hitel, pedig milyen sokszor próbáljuk a szavaink által okozott károkat anyagilag enyhíteni – mint amikor valakit a másik jóhírének megsértéséért pénzbüntetéssel sújtanak. Vissza lehet vásárolni a jó hírnevét? Aligha.

Jézus nem arra bíztat bennünket csupán, hogy fontold meg, hogy mikor és mit beszélsz, hanem arra, hogy a látásod tisztítsd meg. Ugyanis az, hogy mit fogsz mondani, attól függ, hogy hogyan látod a dolgokat. Ha a gerendáddal nézed a dolgokat, akkor annak a súlyával ítéled meg a másik szemében a szálkát, s mindezt úgy, hogy arról is meg vagy győződve, hogy te tűélesen látsz. Valaki úgy fogalmazta ezt meg, hogy sok hibám van, ha benned kevés a szeretet. A gerendánk mellett valóban kevés szeretet fér már csak el…

1-1 reggelt úgy szoktunk kezdeni, hogy megmosakszunk, kimossuk a szemünkből az „álomport". Folytassuk azzal, hogy kimossuk a gerendát is. Nem vízzel, hanem kegyelemmel. (Nagy Péter, Ramocsaháza)

A nap gondolata:

Amit látni akarunk, azt mindig látni fogjuk. A hibák mindig vastagok ott, ahol vékony a szeretet. A fehér tehenet is feketének látod, ha úgy akarod. (C.H. Spurgeon)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése