Keresés ebben a blogban

2011. június 14., kedd

2011-06-14

Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek. (Mt 5:6)
Jézus, Aki nemcsak tanított az igazságról, hanem magáról azt (is) mondta, hogy „Én vagyok az út, az igazság és az élet…”
Mégis feltesszük a kérdést: mi az igazság? Az Újszövetség két kifejezést is használ ennek megértésére: az egyik az alétheia, ami annyit tesz, hogy valóság. Ami a tényeknek megfelel. Az Úr Jézus ezt a szót használja az előbb említett alkalommal, mikor tanítványai előtt felfedi, bemutatja magát. Ő a teljes valóság. Nem egy kitalált mesefigura, nem is csak egy hőn áhított hős, hanem a testet öltött, valóságos Isten. Ezt jó lenne nekünk sem elfelejteni.
A másik kifejezés, ami itt is szerepel, a dikaioszüné, ami pedig azt jelenti: az Istentől való igazság, igazzá létel, megigazulás. Ami meg egyébként nemcsak álom, hanem valósággá lehet, és valóság is!
Na, ilyenkor gondolkodik el az ember. Legalábbis az, aki Isten Igéjének mérlegén méri meg magát. Tehát nem a saját mértéke, elképzelése, jó tetszése, vagy éppen érdeke, nem is a környezete véleménye szerint, hanem az egyetlen hiteles mérlegen, a Szentíráson. És ilyenkor szokott elcsodálkozni az ember.
Akit a Sátán, a bűn ezerarcú fegyvertárával támad, félrevezet. Mert ha csak annyit kérdezünk, hogy mi az igazság ellentéte, rögtön tudjuk, hogy a hazugság. A hazugság mindennel ellenkezik, amit Isten akar. Nem hiába mondta Jézus a Sátánra, hogy a „hazugság atyja”. Ez már a bűnesetnél nyilvánvalóvá lett. Az első hazug sziszegés óta a földet elborította a hazugság árja. Különös fájdalmat jelent az, amikor valaki szemrebbenés nélkül állítja a hazugságot, de úgy, mintha az lenne az igazság. De nekem, és a hitüket mélyen megélő gyülekezetnek, és - nehogy kihagyjuk azt a sorból, Akit gyakran elfelejtünk, még mi, templombajárók is – Istennek az a legfájdalmasabb, amikor nemcsak a szó, hanem az arc, a szem, a mosoly és minden hazug… (Lovász Krisztián)
A nap gondolata:
Szeresd Istent: akkor közel lesz. Szeresd és szívedbe költözik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése