Keresés ebben a blogban

2011. június 20., hétfő

2011-06-20

Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. (Mt 5:7)
Irgalmasság. Nem más, mint Isten fáradhatatlan segítő szeretete, JÉZUS! Aki azért jött, hogy a legnagyobb bűnben, bajban is irgalommal hajoljon le mindenkihez. Ideadta, nekünk ajándékozta a saját tisztességét, nekünk megszégyenülteknek, eltévedteknek, síróknak és eközben magára vesz rólunk mindent, ami szégyen, ami tisztátalan, ami nem nekünk való.
Irgalmas. Nem szoktuk használni tehát ezt a szót. Mondjuk helyette a jó fej, a szimpatikus, vagy a segítőkész jelzőket. Pedig a Hegyi Beszéd nem azt mondja, hogy „Boldog Jézus, mert irgalmas” hanem azt, hogy mindenki, aki irgalmas. Tehát lehet ezt emberekre is mondani! Álszerénység, vagy túlfűtött vallásosság nélkül. Félreérthetetlenül.
Az irgalmasokra szükség van. Mert ők az eljövendő új világ részei, akik Isten irgalmából élve, meglátják az Ő arcát, és Hozzáigazítják életüket, átérezve a szabadítás örömét. Az irgalmasok tehát azok, akik nem okoznak felesleges bosszúságot, kellemetlenséget a másik számára, éppen ellenkezőleg!
Lásd: a samaritánust! Nem számít neki, hogy sietni kell, nem számít a sok feladat. Nem az üzletkötés, vagy akció hívja, hanem megérinti egy arc. Valaki vár rá. Nem lehet, hogy ott fekszik, talán még megmenthető. Igen, ő az irgalmas, mert gondolkodás nélkül adja át az idejét, kényelmét, enni és innivalóját. Mindenét. (Lovász Krisztián)
A nap gondolata:
Ha ott van a szíved, mindig találsz megoldást, ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást. (Bhakti  Abhay  Narayan)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése