Keresés ebben a blogban

2011. június 25., szombat

2011-06-25

Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent. (Máté 5:8)
A tiszta szív kétfajta irányultságot jelent. Isten iránt teljes odaadást, hűséget; ember iránt pedig őszinteséget, egyenességet és becsületességet. És ezen az úton nincs „de”, nincs „ha”, nincs „majd”, nincs semmilyen kitétel, vagy feltétel, csak egy valami: tisztára mosott, és tisztán tartott szív van.
Ez még tiszta lehet egyáltalán? Persze. Valamikor tiszta volt. Ádám elbukás előtti szíve, a tiszta szív, a bűntől mentes szív mind az Atyát, mind Évát a helyükön kezelte. Az Istent Istennek, az embert embernek, azaz mindkettőt olyannak látta, amilyenek valójában. Ilyen a gyermek gyanútlan szíve is. Figyelted már azokat a belülről érkező ösztönös jóságos és tiszta mozdulatokat, kérdéseket? Vajon miért mondja Jézus, hogy övéké a mennyek országa?
De hogy lesz akkor tiszta ez a szív? Bonhoeffer szerint: Ha lemond saját jóságáról és gonoszságáról, lemond saját szívéről, és a bűnbánat állapotában egyedül Jézuson csüng. A tiszta és szent Isten Bárányán. Aki engesztelő vére által nemcsak tisztára mossa szívemet, hanem tisztán is tartja minden nap. Jól tudjuk ugyanis, hogy szívünk látását, azaz az őszinte, a ravaszság és képmutatás nélküli életet egyedül a bűn ronthatja meg, és meg is teszi ezt. Ez munkálja ma bennünk azt az érzést, hogy bizony sokan vannak és köztük lehetünk mi is, akik szerepet játszanak. Ezt hívja úgy a Biblia kétszínűség…(Lovász Krisztián)
A nap gondolata:
Igaz barát az, aki akkor jön be az ajtón, amikor mindenki más kimegy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése