Keresés ebben a blogban

2019. március 3., vasárnap

2019-03-03

Kapcsolat 4.

„Mert ahogyan az ember derekára csatolja az övet, úgy csatoltam magamhoz Izráel és Júda egész házát - így szól az ÚR -, hogy az én népem legyenek, hírnevem, dicséretem és tiszteletem növelésére. De ők nem hallgattak rám." (Jer 13,11)
A Szentsátor modellt állít elénk a kapcsolatok megértéséhez. Három fő részből állt a sátor:
  1. A Pitvar, ahova minden zsidó beléphetett
  2. A Szentély, ahova csak a papok léphettek be
  3. A Szentek Szentje, ahova kizárólag a főpap léphetett be.
A mi életünkben is vannak olyanok, akik csak a Pitvarba léphetnek be. Ezekben a kapcsolatainkban nem játszik szerepet az intimitás. Van egy szűkebb kör, akik a mi Szentélyünkhöz tartoznak, és még kevesebben egész életünkben legfeljebb maroknyian lehetnek azok, akikkel olyan bensőséges kapcsolatban állunk, hogy beléphetnek a Szentek Szentjébe. Ha egy pitvarhoz tartozó ember megpróbál „betörni" a Szentélybe, jogunk van kitenni előtte a Belépni tilos! táblát.
Hogy is van Istennel ez a belsőséges kapcsolat? Valójában a Szentlélekkel való kapcsolatunk a létező legbensőségesebb kapcsolat. A legszorosabb kapcsolat, ami két ember között létrejöhet, az a házasság testi egyesülése. A Szentlélek és a mi lelkünk közötti kapcsolat egy kölcsönös egymásban lakozást jelent: mi Őbenne, és Ő mibennünk. Ahogy az első korinthusi levélben is olvassuk: Aki pedig az Úrral egyesül, egy lélek ő vele. (1Kor 6,17) Van ilyen bensőséges a kapcsolatod az Úr Istennel? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Isten Lelke meggyőz, hitre vezet. Tehát nem mi győzzük meg az embereket, hanem az Ő Lelke győzi le az ember hitetlenségét, és Igéje, Lelke által, az igaz hit egységében magának egy kiválasztott gyülekezetet gyűjt egybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése