Keresés ebben a blogban

2019. április 12., péntek

2019-04-11

Lelki kiskorúság 2.

Aki ugyanis tejen él, járatlan az igazság igéjében, mivel kiskorú. A nagykorúaknak pedig kemény eledel való, mint akiknek érzékszervei a gyakorlat következtében már alkalmasak a jó és a rossz megkülönböztetésére. (Zsid 5,13-14)
Érzelmi ingadozás.  Pál szerint az érzelmileg ingatag emberek: többé ne legyünk kiskorúak, akik mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak az emberek csalásától, tévútra csábító ravaszságától. (Ef 4,14) Nincs olyan szilárd meggyőződésük, amelyért készek a halált is vállalni. Talán azt azért nem. Addig keresztyének, amíg az nem kerül sokba. Készek szolgálni Jézust, amíg kényelmes nekik. Ezért hiányoznak sok esetben a pedagógusok a gyermekszolgálatból, a pénzügyi végzettségűek a presbitérium gazdasági bizottságából. Hiszen a szolgálat fáradsággal, munkával jár.
Az ilyen ember nem azt kérdezi, hogy mi testszik Istennek, hanem azt, hogy jó ez nekem? Az érzései diktálják a döntéseit. Válogat. Nem azért szolgál, mert az Istennek tetsző, hanem azért, hogy „lássák", hogy megdicsérjék. Valaki felhívta a lelkészét, hogy szívesen elmenne a szomszédos Szeretetotthonba szolgálni, beszélgetne az idős lakókkal. A lelkész örömmel mondta neki, hogy nem rég hívták fel abból az Otthonból, hogy kellene valaki a konyhára segíteni, tehát itt a lehetőség a szolgálatra. A konyhára oda nem ment az illető, mert ő beszélgetős lelki szolgálatra gondolt. Te meddig vagy keresztyén? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

A szolgálat szó sokakban negatív érzéseket ébreszt: kényszerű, alantas, megalázó. A Biblia azonban egészen mást tanít erről, és Krisztus tanítványainak lelki fejlődésük szempontjából ezt komolyan kell venniük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése