Keresés ebben a blogban

2019. április 12., péntek

2019-04-10

Lelki kiskorúság 1.

Aki ugyanis tejen él, járatlan az igazság igéjében, mivel kiskorú. A nagykorúaknak pedig kemény eledel való, mint akiknek érzékszervei a gyakorlat következtében már alkalmasak a jó és a rossz megkülönböztetésére. (Zsid 5,13-14)
Az Ige határozott vonalat húz a kezdő és haladó szintű keresztyén élet között. Nézzük meg a lelki kiskorúságnak és nagykorúságnak a jellemzőit.
A növekedésben való megállás. Ahogy a csecsemőt káros lenne kenyérrel, hússal etetni, ugyanúgy a felnőtt ember sem élhet csak anyatejen. Mind a tejet, mind a kemény eledelt Isten adja, a lelki élet különböző szintjein. A kiskorú keresztyén Isten Igéjének csak a tejét tudja megemészteni. Azt olvassuk a korinthusi első levélben: Én tehát, testvéreim, nem szólhattam hozzátok úgy, mint lelkiekhez, hanem csak úgy, mint testiekhez, mint a Krisztusban kiskorúakhoz. Tejjel tápláltalak titeket, nem kemény eledellel, mert még nem bírtátok volna el. Sőt még most sem bírjátok el. (1Kor 3,1-2)
Az anyatej az az előre megemésztett táplálék, amelyet a gyermek másodkézből, édesanyja szervezetén keresztül kap. Amikor eljön az elválasztás ideje, a gyermeket hozzászoktatjuk a keményebb eledelhez – gyümölcshöz, pépes ételhez, húshoz. A lelki csecsemő „elválasztása" még nem, vagy sosem történt meg. A Biblia alapvető tanításait ismeri, de napi lelki eledelét áhítatos könyvekből, internetről nyeri. Mások igetanulmányozásán nyugszik a saját lelki eledele. Nincs közvetlen igetanulmányozás, amit imádság előz meg. A rendszeres igetanulmányozás untatja, vagy kifogásokat keres: Nincs időm az elcsendesedésre az Ige mellett.
Az ilyen ember ismeri a vallásos kifejezéseket, ha azonban megkérdezik, mit hisz, miért hiszi, amit hisz, nem tud rá válaszolni. Hiányzik a Bibliaismeret.
Ha van vágy valakiben, akkor az újszülött keresztyén óriásit fejlődhet, megelőzi a régóta hívőket. Te állsz vagy haladsz a lelki növekedés útján? (Prókai Árpád)

A nap gondolata:

Az Úr szavának mindenben engedelmeskednünk kellene, hogy majd amikor nehéz idők jönnek, akkor is meglegyen az, amire az Úr szerint szükségünk lesz. Isten szava, Igéje az ő szeretete. Az ő szájából származó szó az, ami békességet, örömöt ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése